ПОРЪЧАЙ ДНЕС 📦 ВЗЕМИ УТРЕ с безплатна 🚚 доставка за над 50лв

Регистрирайте се за да имате възможността да се възползвате от намаленията ни.

Защо да изберем натурална козметика


Всеки ден все повече и повече хора се обръщат към козметичните продукти, произведени от естествени съставки. В съзнанието ни се появява желание за използване на стари, народни рецепти и натурални съставки, когато избираме козметиката си.

Естествените съставки, особено отглежданите в органични стопанства, работят в хармония с нас, като укрепват и повишават лечебните и регенериращите възможностите на телата ни по естествен път.

Натуралната козметика е козметика, за чието производство са използвани предимно натурални съставки. Тя не съдържа потенциално вредни химикали, като изкуствени оцветители и парфюм. Разбира се, това не означава, че всички продукти, съдържащи изкуствени оцветители и други, получени по химически път вещества, са вредни. Въпреки това, когато се използват прекомерно, те може да доведат до нежелани ефекти. В известен смисъл, към тях може да се подхожда като към лекарство - полезни в точната дозировка, но изключително вредни, когато се предозират.

Както знаем, най-полезните неща, които можем да правим за кожата си са пиенето на много вода, правенето на гимнастика и добрия сън. Натуралната козметика помага на кожата с хранителни вещества, за да бъде тя здрава, стегната и блестяща. Конвенционалната козметика доставя в тялото, чрез кожата, ензими и химикали, които да предотвратят кожни реакции като акне и бръчки. Но това са естествени реакции на организма, които, бидейки подтиснати по химичен път, се израждат в други нежелани реакции. Предимствата на натуралната козметика се дължи основно на естествените хранителни вещества и витамините, които по естествен начин въздействат на тялото ни.

Природните продукти могат да бъдат използвани директно или посредством допълнителна обработка. Природата предлага безброй продукти, които се използват при приготвянето на различни видове козметика. Извлечените от растения вещества са най-популярните съставки, използвани в натуралната козметика. Тя се приготвя на основа на емулсии и екстракти от билки, цветя, плодове и други растителни видове. Други естествени вещества, влизащи в състава на натуралната козметика са натуралните маслата, етеричните масла, минерали, соли.

Най-натурална от всички разновидности на натуралната козметика е органичната козметика. За да бъде сертифицирана като органична, тя не трябва да съдържа никакви химически компоненти. Използваните продукти трябва да са отглеждани в сертифицирани органични стопанства и дори опаковката на крайния продукт трябва да бъде произведена от естествени продукти, безопасни за природата.

Има много исторически доказателства, че всички древни цивилизации са използвали естествени продукти за козметични цели. Лекарства, козметика и тоалетни принадлежности - всички те са били приготвени от натурални продукти.

Парабени, сулфати - Кои съставки да избягваме в козметиката?

По-голяма част от продуктите ни за лична хигиена, козметиката, дори и храната съдържат съставки, които, както се оказва не само не са полезни, но и са вредни за здравето ни. Все повече хора се ориентират към така наречените еко или органични продукти, които изпълняват предназначението си, без да нанасят вреда.

За да ограничим вредните химикали в ежедневието си, трябва да знаем кои съставки да избягваме. Не е достатъчно например, да си купите шампоан без сулфати /sodium lauryl sulfate/, за да бъдете спокойни, че продуктът няма да навреди на здравето ви. Конвенционалната козметика обикновено съдържа следните съставки, който трябва да избягваме:

Парабени - Methylparaben, Benzylparaben, Isobutylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben, използват се като консерванти. Парабените имитират естрогенна активност в телата ни и това води до нарушаване на хормоналния баланс. Хормоналният дисбаланс може да причини хронична умора, депресия, затлъстяване, репродуктивни проблеми и много други. Употребата на парабени носи риск от увеличаване на възможността за появата на рак на кожата или на гърдата, алергични реакции, преждевременно остаряване /и това в козметика против бръчки!?/.
Едно от най-неприятните неща относно парабените е, че те имат комулативен ефект. Това означава, че колкото повече продукти, съдържащи парабени използваме и колкото по-дълго ги използваме, толкова по-сериозно влияние ни оказват.
Разбира се, има натурални и безвредни алтернативи, които могат да заменят парабените като консерванти. Това са натурален витамин Е, калиев сорбат, екстракт от семена на грейпфрут, аскорбинова киселина.

Нефтопродукти - propylene glycol, ethylene oxide, ethylene glycol, isopropyl alcohol, oxybenzone, benzophenone, benzoic acid. Някой от тях може да причинят рак, хормонален дисбаланс, алергии, астма, затлъстяване и т.н.

Сулфатите – sodium lauryl sulfate са вредни за кожата, дразнят скалпа, може да причинят косопад и преждевременно остаряване на кожата.

DEA, TEA, MEA – проявяват карциногенна активност.

Синтетични аромати и оцветители – ако на етикета видите изписано само аромат, парфюм, оцветител, без да е посочен източника, по-добре ги избягвайте. Под общото

Използването на натурални козметични продукти е част от пътя ни към здраве, красота, спокойствие и хармония. Насладете се на природата!

Продуктите от серия Organic на MÜHLE са сертифицирани по:

BDIH (www.bdih.de)

е авторитетен немски сертифициращ орган, известен с най-строгите изисквания и стандарти в Европа за 100% био сертифицирана козметика. Разрешените съставки за близо 690 на брой, избрани от измежду повече от 20 000 съставки, използвани в козметиката.

  • Растителните суровини във всички случаи са от контролирано биологично земеделие или диворастящи, които отговарят на стандартите за био.
  • Не се допускат: синтетични оцветители, синтетични аромати, синтетични консерванти, етоксилирани суровини (обработени с  ethylene oxide), силикон, парафин и други петролни продукти; ГМО,

-          радиоактивно облъчване;

  • При преработката на суровините се използват естествени процеси и машини с минимален брой манипулации;
  • Допуска се ограничена употреба на компоненти, получени чрез химическа преработка на естествени суровини като мазнини, масла, восъци, лецитин, монозахариди, олигозахариди и полизахариди, протеини и липопротеини.
  • Използват се продукти от животински произход като: мед и мляко.
  • Категорично е забранено да се използват суровини от умрели гръбначни животни като напр. животински мазнини – масло от норка, мазнина от мармот, колаген, живи клетки и пр.